TEISIPÄEV 25.02
Various of breads
Tänane päev algas ilusti. Tegime tunnis erinevat tüüpi
leibasid (Eesti mõttes küll rohkem sepikulaadsed). Meie grupp tegi
pähkli(sepikut)leiba. Bo seletas käärimise protsessi olulisust ja ideaalse
leiva tunnuseid.
Vormisime oma leivad ja jätsime käärima. Bo küpsetas leivad
250 kraadil 22 minutit. Saime kiita, et meie leival on täiuslik krõbe koorik.
Degusteerisime kõike erinevaid leivalisi : Ukraina leib, 3 teravilja leib,
talupoja leib jms. Järgmiseks harjutasime martsipanist rooside tegemist.
Mis juhtub pärmiga? |
Viikingimuuseum ja kunstigalerii
Peale lõunat suundusime terve kambaga Roskilde Viikingi
muuseumi. Kool võimaldas meil tasuta sisse saada. Teel sinna nägime isegi
topelt vikerkaart. Ilm oli ilus. Mul ei olnud mingeid ootusi sellele
muuseumile, aga lahe oli neid viit 11.sajandi laeva oma silmaga näha. Osa meie
gruppist oli küll pettunud, sest nad ootasid suuremat ja võimsamat muuseumi.
Näitusel oli väljas ka rekonstrueeritud viikingiajastu
esemed nagu ehted, mängud ja hõbemündid. Minu lemmik oli malenupud - kuningas
ja kuninganna. Peale muuseumile ringi peale tegemist käisime tüdrukutega kõrval
asuvas RoS galeriis. Väga vinge moodsa kunsti galerii, hinnad olid küll
utoopilised, aga ilus vaadata ikka.
Peale galeriid jalutasin koju. Tee peal sain ka läbimärjaks,
sest muidu poleks ikka õige Taani jalutuskäik, kui vihma ei saja. Õhtu möödus
nagu ikka, mängides ja teed juues. Täna mängisime ka piljardit.
Vaade RoS galeriile |
Mirjam ja kunst |
KOLMAPÄEV 26.02
Kätte oli jõudnud meie praktika ekvaator!
Šokolaadikommid
Praktikal saime harjutada šokolaadikommide valmistamist, mida
mina olin varem vaid kodus katsetanud. Mina ja Marianne, sarnaselt Mirjamile ja
Eleriinule, panime kommi sisse tumeda šokolaadi ganache’i, mida maitsestasime
Cointreau likööriga. Katteks kasutasime nii piima- kui tumedat šokolaadi.
Kommide kaunistamiseks värvisime vorme erinevat tooni
sädelustega. Kuna järsku oli kätte antud nii palju värve ja nii palju vabadust,
siis enamik meist end tagasi ei hoidnud. Mul tuli kohe kange tahtmine võtta
pisike pintlike ja hakata igale kommile suuri „kunstiteoseid“ maalima, aga
kahjuks olid meie valdusesse antud pintslid parajad tuustid, seega kunstiring
jäi ära. Hoogsale värvimisele järgnes aga minu jaoks üllatav kommentaar õpetaja
Anette poolt. Nimelt ütles ta, et nii suur kogus värvi muudab raskeks kommi
kättesaamise vormist ning kuna ta nägi, et me kõik paneme hästi palju värvi,
siis ta seda meile ei maininud. Minu jaoks oli selles jutus pisike vasturääkivus,
aga las ta jääda. Eks oma vigadest ju õpitaksegi kõige paremini. Teine kriitikanoodina
tõi ta välja, et nii värvilisi komme on raske müüa, kuna nad näevad kunstlikud
välja. Olen täiesti nõus, aga kohalikes kommipoodides ja kondiitriärides ei jõua
sealsete kommide värvikirevust äragi imestada. Ju siis ikka ostetakse!
Kui värvikirevad kommid valmis, saime enda valmistatutest
igaüks 10 tükki nosimiseks kaasa võtta. Tean, et mõni preili püüab neid alles
hoida ja kodustele kingiks tuua, kuid mina hävitasin enda omad ühe õhtuga.
Raiskamine
Toiduraiskamine on minu jaoks vägagi hingekriipiv teema.
Kuigi siin aeg-ajalt püütakse rõhutada, et toitu ja tooraineid ei tohiks ära
visata, ei käituta siin sageli sugugi seda ideed järgides. Tol šokolaaditöö
päeval olin tunnistajaks, kuidas õpetaja viskas kraanikaussi voolava vee alla
suure kausi, kus oli umbes 5 suurt supikulbitäit kvaliteetset tumedat
sulašokolaadi. Ja see polnud kaugeltki esimene kord, kui täiesti kõlbulik kraam
prügi hulgas lõpetab.
NELJAPÄEV 27.02
Ekskursioon Kopenhaagenisse
Uskumatu, aga neljapäeva hommikul tervitas meid selge
taevas. Kas tõesti saame kuivalt pealinnas käia? Ei julgenud loota, et see ilm
ka püsib. Kohtusime fuajees, kus saime võileiva ja 0,5l ehedat Taani
kraanivett. Suundusime Bo juhtimisel rongijaama.
Sõitsime keskjaama, kust kõndisime kohe kõrval asuvasse
trendikasse Social Foodies’sse, kes usuvad “sustainable value chain’i”. Nende konseptsiooniks
on kasutada sotsiaalse vastutusega toorainet, eriti nendele kuuluvast tehasest
Lõuna-Aafrikast. Nende kõige populaarsemad tooted on jäätis ja kreemisaiad.
Järgmine koht, kuhu Bo meid viis oli Peter Beier’i pisike
šokolaadipood. Sealt pidavat saama Bo lemmik šokolaadi. Sinna me sisse küll ei
mahtunud, aga ka härra Beieril on isiklik kakao istandus kuskil Dominikaani
Vabariigis ja puuvilja istandus Kopenhaageni lähistel. Peter Beier’i käsitöö
šokolaad on väga modernse lähenemisega ja trendikas.
Viimaks külastasime Taani esimest ja nende endi sõnul
parimat, 1870.aastal asutatud kondiitriäri. Väga uhke ja traditsiooniline värk.
Juba vaateaknad olid üle kullatud, sees interjöör oli veel uhkem. Viiel-kuuel
vaateaknal olid uhked umbes ’20ndate kleidid ja nendest inspireeritud tordid.
Kõndisime Bo’ga natukene vanalinna peal ja külastasime kõige
uhkemat/kallimat ostukeskust ILLUM, mille keldrikorrusel on peen toidumaailm.
Kohe kui sinna jõudsime, saime proovida šokolaadi-lagritsa komme ja muud head.
Bo sõnul oli allkorrus hiljuti ümber ehitatud, et see noorte seas
populaarsemaks saaks. Kui hinnad veidi sõbralikumad oleksid istuks sealsetes
söögikohtades meeleldi. Siis oli aeg lõunaks. Suundusime minu lemmikusse
Norrepordi lähistel asuvasse toiduturule Torvehallerne, kus ma alles eelmine
laupäev teed ostmas käisin. Meile anti seal 1,5h söömiseks ja ringi
vaatamiseks.
Sinna suundudes kuulsime juba kaugelt järjest lähenevat
kuninglikku orkestrit ja vahtkonna vahetus oli meist iga hetk mööda kõndimas.
Raimondaga nägime eelmine pühapäev hetkeks vahtkonda ka. Siis küll olin
arvamusel, et lähenemas on hoopis jäätiseauto 🙂 Mu enesetunne oli päeva
jooksul järk-järgult halvenenud ja isu oli täielikult kadunud. Ootasin juba, et
saaks koju tagasi. Ma olin suht kindel, et mul on palavik ja mu pea valutas
meeletult, aga kõigil tüdrukutel oli peavalurohi kodus.
Jõudsin selle pausi jooksul veel lähedal asuvas raamatupoes
käia, kus oli väga hea hinnaga inglise keelseid raamatuid – kahjuks küll mitte
ühtegi toidu temaatilist. Pidasin huvitavaks, et kõigil toidukohtadel on välja
pandud kontrollraportid. Ostsin veel TanteTst tassi teed ja liikusime grupiga
kaua oodatud kommitehasesse. Ootused olid endale teadmatagi väga kõrgeks
tõusnud. Ootasime veidi ja tegime veel grupi pildi, enne kui meid sisse
juhatati.
Väga huvitav oli kommitegu vaadata, aga me olime nii kaugel,
et õieti ei näinudki, mis nad tegid. Lootsime ikka rohkem näha. Ikka täitsa
kommivabrikut, aga pidime leppima pisikese tööliiniga. Saime äsja tehtud kommi
ka proovida – lagritsa ja vaarika maitseline. Täitsa hea oli. Lisaks olid
kommid tehtud ilma suhkruta, magusa maitse andis hoopis steviaga. Külastasime veel tehase kommipoodi ja oligi kätte jõudnud aeg kodu poole sõita.
Bo eksitas meid küll veidi, aga lõpuks peale pikka ootamist
ja platvormi vahetust leidsime Roskilde’i rongi. Rääkisin Bo’ga, et olen haige
ja arvatavasti homme tundi ei jõua. Sain loa puudumiseks ja õigepea olimegi
tagasi Roskilde’is, mis tervitas meid nagu ikka vihmaga. Bo haaras seljakotist
vihmajopi ja ka osad tüdrukud olid Taani heitlikuks ilmaks valmis.
Nüüd, kus olin ametlikult haigeks jäänud, oli ühika uksele
ka pandud grippi ennetav silt. Läksin kohe magama, et ennast veidi rohkem
inimesena tunda. Jõin ära ühe ingveri shot’i, mille olin turult ostnud, et
haigus eemale ehmatada. Enesetunne oli kehva, kuid veidral kombel ei olnud mul
ei köha ega nohu – ainult palavik.
REEDE 28.02
Kuklid, stritslid ja lehttaigen
Reedene praktika oma uute oskuste ja teadmiste pakkumise
poolest just ei hiilanud. Valmistasime grupi peale hunniku rosinakukleid ning mõned
kaneeli-vaniljekreemi stritslid. Pärastlõunal valmistasime tulevaks nädalaks
ette lehttaigna, mida hoolimata rullimismasina olemasolust pidime käsitsi
rullima. Siin näitas Bo meile, et taignatükki neljaks voltides pannakse see
esmalt keskele kokku ning seejärel pooleks. Kuna aga meist kõik olid harjunud
paigutama ühenduskoha umbes 2/3 peale, siis jäime oma kodumaal õpitud
teadmisele truuks.
Aeglaselt kulgeva praktikapäeva juurde kuulus ka pisike
jahusõda, mille üle Bo kuigi õnnelik polnud. Teadsime, et uus nädal peab
kahtlemata algama uute ja puhaste riiete küsimisega meie armsalt riideonult
Brianilt.
Kaneelistritsel vaniljekreemiga |
Kommunikatsioonihäire
Õhtul saime aga osa suurest õhtusöögisegadusest. Olime juba
harjunud tavapärase rutiiniga, mis näeb ette, et nädalavahetuste õhtusöök
serveeritakse meile einestamiseks eraldatud kööki õhtul kell 17.00. Istusime
köögis, näljast peaaegu ogarad, ja ootasime. Aga mida pole, on toit! Minutid
möödusid ja möödusid. Viimaks kannatust kaotades läksime kööki uurima, kas seal
üldse on mõni hingeline, kes meile toitu valmistab. Leidsime ühe kokapoisi ja
lühikese vestluse tulemusena selgus, et ta ei teadnud, mis kellaks meil
õhtusöök on ja kuhu see serveerida tuleks ja üleüldse oli hästi palju segadust.
Lõpuks, kell 18.30, oli sööklasse serveeritud lasagne, mida hoogsalt
konsumeerima asusime. Esimest korda siinoleku jooksul oli õhtusöök päriselt ka
väga soe. Andis oodata, aga oli seda väärt.
NÄDALAVAHETUS 29.02-01.03
Rock’n’roll
Lõpuks käisime ära ka lähedalasuvas popi, roki ja
noortekultuuri muuseumis – RAGNAROCK. Ootused olid kõrged ja isegi vihm ja tuul
ei muserdanud meie meelt. Juba kaugelt säras kuldne Ragnarock, mille ees
justkui punane vaip oli meie jaoks lahti rullitud. Pileti asemel saime VIP
pääsme.
Sisse astudes tundsime ennast staaridena. Piletit ostes
hoiatati, et juba liftis kuuleb valjut Taani rokkmuusikat. Esimene näitus oli
Gasolin’i juubeli näitus. Gasolin’ olevat üks Taani edukamaid bände.
Uudistasime ringi ja kuulasime nende laule. Kahjuks olid kõik intervjuud Taani
keeles. Ühel interaktiivsel eksponaadil oli võimalik Gasolin’i kuulsamaid
lugusid kokku miksida.
Järgmisel korrusel kajastus terve Taani muusika/kultuuri
ajalugu. Võimalik oli kuulata 50ndatest tänapäeva lauludeni. Näituse kujundus
oli super. Võtsime osa ka muuseumimängust, kus oli võimalik luua nummerdatud
automaatide juures enda bänd, valida eesmärgid, muusika žanri, bändi nime,
liikmed, esinemiskoha, kriisi jms. Väga kihvt! Viimane automaat mõõtis ka bändi
edukust, jõukust ja kuulsust. Minu punk arena bänd Sacred Slaughter täitis oma
eesmärgi ning olid väga hinnatud nii kriitikute kui fännide seas, ainult raha
nad palju sisse ei toonud. Anne-Mai lõi uue boyband’i Beach Heart, mis kahjuks
nende kunstiliste erimeelsuste tõttu minu bändi kuulsuseni ei küündinud.
Palju huvitavat leidsin ka üleüldisest noorte ja muusika
vastastikkust arengut kajastavast ruumist. Seal oli palju juttu ka underground
muusika liikide väljakujunemisest. Ühtlasi sain teda rave’i tausta ja kuidas on
Taanimaal üritatud muusikat tsenseerida.
Teine huvitav interaktiivne installatsioon oli
psühhedeelsele liikumisele pühendatud valgus installatsioon, kus käe tõstmisega
erinevatele kõrgustele või nuppe keerates oli võimalik muuta valguse värvi,
suunda, kujundeid jms.
Kolmas lemmik oli tantsu installatsioon. Läbi sai tantsida
hip-hopist jitterbug’ini ja liikutused ilumusid ekraanile ja kui sa tantsisid,
siis tantsis ka sinu vari.
Peale muuseumi kõndisime Musicon’i rajoonis. See kant
meenutab aparaaditehast/telliskivi loomelinnakut. Nägime väga lahedaid
vanadesse konteineritesse ehitatud poekesi – tattoo shoppidest, lõngapoodideni
– igale maitsele oli midagi.
Kopenhaagen
Nädalavahetusel sai ette võetud ka Kopenhaageni külastus. Hommikupoolikul
suundusime kõigepealt akvaariumi Den Blå Planet, kus nägi igasugu imelisi ja
imelikke vee-elukaid, aga inimesi (ja eriti jalus siiberdavaid lapsi) oli nii
kohutavalt palju, et muuseumikogemus oli erakordselt väsitav. Ja muidugi
mõista, oli kurb vaadata, kuidas nii palju loomi nii väiksesse ruumi kokku on
surutud.
Astusime läbi ka Guinnessi rekordite muuseumist, kus oli
väiksele alale kokku kuhjatud tohutul hulgal suvalisi fakte. Kuigi mul polnud
erilisi ootusi, suutsin ma ikkagi veidi pettuda. Muuseumi juurde kuulus ka „müstikaruum“,
kus hämaras ruumis pidevalt valjud helid ja kellegi karjed külastajaid ehmatada
püüdsid. Väga veider kogemus.
Eelmisel nädalal Kuningliku Teatri poole kiirustades jäi
mulle silma ka üks pisike ehtepood, kuhu sel korral ka sisse astuda õnnestus. Tegemist
on Pendulumi nimelise poekesega, kus valmistatakse ja müüakse Taani disainer Jeannette
Nielsen’i disainitud ehteid. Poeke oli täis kauneid ja omapäraseid ehteid ning
sealsamas ruumis istus noor preili, kes hoolsalt uusi kõrvarõngaid teha
nokitses. Lahkusin sealt tükk maad kergema kukru ning väga vinge kõrvarõngapaariga.
Meie plaan Ümartorni vaadet nautima ronida luhtus, kuna
vihma sadas, seega ootas meid kodutee.
Õhtul vaatasime koos Eesti laulu otseülekannet. Oleks
meeleldi kinos seda vaadanud, aga nädalavahetuseti on see kinni. Mahtusime
tuppa ilusti kahes reas ära ja saime rahus kaasa elada. Hääletamist me küll
vaadata ei viitsinud.
Šokolaadifestival
Pühapäeva veetsime taas Kopenhaagenis. Seekord võtsime
sihiks šokolaadifestivali, mille toimumise kohta üsna juhuslikult infot
leidsime. Kuna festivalil toimus ka flødeboller’ite töötuba (mina olen neid
maiustusi tundnud varasest lapsepõlvest „Neegrimusi“ nime all), siis pidime
jõudma kohale kohe päeva alguses, et jõuaksime end sinna registreerida. Kohti
oli 15, inimesi hullupööra palju ja kehtis reegel „kes ees, see mees“.
Vaatamata meie ponnistustele õigeks ajaks jõuda, ootas meid juba ees mitmekümnemeetrine
järjekord ja viimaks uksest sisse saades oli töötuba juba täis. Kuna flødebollerid
olid minu jaoks peamine põhjus, miks üldse Taani tulla ja koolis meie soovile
neid valmistada vastu ei tuldud, oli minu meeleolu küll äärmiselt hapu. Peagi
kroonis minu ja Marianne jonni ja järjekindlust aga ootamatu üllatus. Nimelt,
olime otsustanud üle piirde jõllitada, kuidas koolitujad koogikesi valmistavad
ja pärast püüda endale retsept hankida. Siis aga tuli meie juurde üks
meesterahvas ja küsis, kas me tahaksime ka töötuppa minna. Ma vastasin silmi
pööritades, et VÄGA tahaks, aga ei saa ju enam. Seepeale andis ta meile pihku 2
piletit. Minu päev oli juba korda läinud.
Ülevas meeleolus kargasime me esimese laua taha, haarasime
taanikeelse retsepti ja asusime tegudele. Üks juhendajatest seletas meile
inglise keeles üldjoontes lahti, mida teha tuleb, aga kuna mingit tuumateadust
see endast ei kujutanud, siis saime oma varasemate kogemuste varal ka
taanikeelse retseptiga hakkama. Kahe peale oli meil võimalus valmistada 20
koogikest, mille põhjad (pehmed mandliküpsised) olid meie jaoks juba valmis
küpsetatud. Kuna maitsevalikuid oli mitmeid ja tooraine oli kallis, otsustasime
teha 2 eri sorti ja mitte toorainega koonerdada. Ühed flødeboller’id said maitsestatud
naturaalse vanilliga, katteks 60% tume šokolaad ja kookoshelbed. Teistele
maitse andmiseks kallasime sisse ikka mõnusa hunniku vaarikapulbrit, katsime
karamellimaitselise valge šokolaadi ja külmkuivatatud vaarikapuruga. Kui enne
olin arvanud, et kreemitornikeste pritsimine pole väga suur kunst, siis nüüd
pidin oma sõnu sööma hakkama. Ilma jõnksudeta käsitsi pritsitud koogikest ikka
teha ei anna. Peale selle tuleb koogike pärast tagurpidi šokolaadi sisse kasta,
kusjuures kui kreem on pehme, võib see lihtsalt viltu vajuda või sootuks ära
kukkuda. Algul muigasin meie veidra kujuga musikoogikesi vaadates, kuid ringi
vaadates pidime tõdema, et meil olid ikkagi kõige ilusamad musid. Ju siis on
koolist midagi külge jäänud!
Koogid valmis, vaatasime ringi ka ülejäänud festivalil.
Piletiga koos olime saanud kaasa 6 žetooni, mille eest saime oma toodangut
reklaamivatelt firmadelt nende tooteid lunastada. Kuna inimeste tunglemine oli
meeletu, püüdsin mina lihtsalt võimalikult kiiresti oma jublakatest lahti saada
ja tagasi kesklinna jalutada. Kodus ootas meid õhtusöök ning peale seda ühine
Neegrimuside söömine.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar